ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ " ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ" ΣΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ,ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Αγαπητοί φίλοι, συμπολίτες του επαγγελματικού χώρου,
Απαντούμε κατωτέρω στις ερωτήσεις που μας αποστείλατε σχετικά με τις σκέψεις – προτάσεις του «Σπάρτακου» για τον χειμαζόμενο επαγγελματία της Κομοτηνής. Πέρα από τα επί μέρους, που παρατίθενται μάλλον τηλεγραφικά, κι όπου δεν διεκδικούμε κάποιο αλάθητο, εμείς προτάσσουμε δύο βασικές αρχές που είναι απαραίτητες ως πλαίσιο για το αύριο της πόλης συνολικά: την συμμετοχή και την διαφάνεια. Αν δεν υπάρξουν και οι δύο ταυτόχρονα, κανένα μέλλον δεν διαφαίνεται, ούτε για μας ούτε και για τη χώρα ολόκληρη. Από εκεί και πέρα είναι η ώρα της προσωπικής ευθύνης του καθενός μας να προσφέρει στην κοινωνία υπηρεσίες και προϊόντα με ποιότητα, ταυτότητα και λογικό κόστος. Μακάρι η κρίση να θέσει σε κίνηση το μυαλό και το φιλότιμό μας, ώστε να την ξεπεράσουμε δημιουργικά και οριστικά.

1 - Εξάντληση όλου του νομικού οπλοστασίου σε βάρος των παράνομων εμπόρων. Δραστηριοποίηση και σε αυτόν τον τομέα της δημοτικής αστυνομίας. Θα πρέπει βέβαια να προηγηθούνε κάποια στοιχειώδη σεμινάρια επιμόρφωσης τους. Θα πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει δυνατότητα επιτόπου κατάσχεσης του παρανόμως διακινούμενου εμπορεύματος. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Διαφορετικά το να καταγράφεις την παράβαση και να επιβάλλεται το πρόστιμο αργότερα είναι ανώφελο.

2 – Σ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση αν δεν αποτυπωθεί πρώτα η οικονομική κατάσταση του δήμου. Πάντως κάθε οφειλή προς τον δήμο θα πρέπει να εισπραχθεί.

3 - Και σε αυτό σοβαρό ρόλο θα παίξει η οικονομική κατάσταση του δήμου και η δυνατότητα χρηματοδότησης των όποιων ανάλογων προγραμμάτων ανακαίνισης από πόρους τρίτων. Για κάποια καταστήματα που νοικιάζει ο δήμος δεν είναι αποδεκτό να νοικιάζονται έναντι πινακίου φακής. Θα πρέπει να επανεξεταστούν - αν υπάρχουν - τέτοιες περιπτώσεις, σε συνεργασία βέβαια με τις επαγγελματικές οργανώσεις. Στο θέμα του ωραρίου θα πρέπει να υπάρχει διάκριση. Στη δημοτική αγορά επιβάλλεται ανακαίνιση, ενιαίος καλαίσθητος σχεδιασμός αγοράς (χώροι, πινακίδες κλπ), επιβολή τάξης και καθαριότητας στον χώρο του καθενός υπό την προσωπική του ευθύνη, διαφάνεια σε κάθε αλλαγή ενοικιαστή και στους εκάστοτε όρους.

4 - Συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου ώστε να εξαχθούνε τα σωστά συμπεράσματα και να προγραμματιστούνε οι σωστές κινήσεις. Σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού με συμβούλους – τεχνοκράτες που γνωρίζουν από θέματα Τουρισμού (επιτέλους!). Εκπόνηση βιώσιμου και αποτελεσματικού επιχειρηματικού σχεδίου εκμετάλλευσης του Τουριστικού Νυμφαίας και κάθε άλλης μονάδας του Δήμου τουριστικού προσανατολισμού. Άμεσος (και πραγματικός) καλλωπισμός και εξόπλιση των παραλιών, σύσταση αποτελεσματικότερου και οικονομικότερου τρόπου περιοδικής καθαριότητας. Αξιοποίηση της πρότασής μας για την ανάδειξη του βυζαντινού προσώπου της περιοχής, ώστε να αποκτήσει χαρακτήρα διακριτό – άρα και στίγμα τουριστικό - ο δήμος.

5 - Σωστή η πρόταση της Ομοσπονδίας. Ευνοϊκές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις (σε πλαίσιο απόλυτης διαφάνειας) για όσες επιχειρήσεις αποδεδειγμένα προσφέρουν στον τόπο και διαθέτουν κοινωνική πολιτική.

6 - Στον βαθμό που αφορά τον δήμο, κατά το δυνατόν να επισπευθεί η διαδικασία. Εκπόνηση συστήματος αξιολόγησης και ελέγχου τον σχετικών υπηρεσιών και υπαλλήλων (από αρμόδια όργανα και από τους πολίτες-επιχειρηματίες) και επιβολή των όσων προβλέπει ο νόμος. Έρευνα για το τι έχουνε κάνει άλλοι δήμοι.

7 - Το 50% να ισχύει, αλλά βέβαια μόνο για τις ντόπιες επιχειρήσεις. Επαναπροσδιορισμός των χώρων και των τρόπων λειτουργίας και διάθεσης. Έκπτωση στις τοπικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα προσφέρουν στον τόπο και διαθέτουν κοινωνική πολιτική.

8 - Δεν γίνεται κάτι τέτοιο γιατί είναι παράνομο. Αν αλλάξει το νομικό πλαίσιο, φυσικά να εφαρμοστεί.

9 - Είσπραξη των χρημάτων που έχει να παίρνει ο δήμος και οι δημοτικές επιχειρήσεις. Ποια οικονομική ανάπτυξη να υπάρχει όταν δεν εισπράττονται καν τα οφειλόμενα; Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δήμου και διαφύλαξη της με κάθε νόμιμο μέσο. Κατά το δυνατόν σύντομη πληρωμή των επαγγελματιών, αφού προηγηθεί ο έλεγχος καλής εκτέλεσης και παραλαβής για κάθε προμήθεια (προϊόν ή υπηρεσία) και με ανάρτηση στο Διαδίκτυο των οφειλών, όπως και της σειράς αποπληρωμής τους. Δεκτή κάθε ιδέα με στέρεη νομική βάση για την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση στους παραγωγούς - εμπόρους. Ιδιαίτερα σε αυτούς που επενδύουν σε ένα προϊόν διαφορετικό, ανταγωνίσιμο, ποιοτικό. Απαιτείται ένας χώρος στη Λαϊκή αγορά της Κομοτηνής αποκλειστικά για παραγωγούς, οι οποίοι θα είναι διαπιστευμένοι ως τέτοιοι στον Δήμο Κομοτηνής για να διαθέτουν τα προϊόντα τους και όχι μόνο κάθε Σάββατο. Ο Δήμος οφείλει να κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει σε επαφή τον Καταναλωτή με τον Παραγωγό με στόχο το αμοιβαίο κέρδος αλλά και τον αμοιβαίο σεβασμό.

10 - Μεγάλες επιχειρήσεις στο προβλεπτό μέλλον δύσκολα Θα έρθουν στην Κομοτηνή. Οπότε οι μικρομεσαίες είναι αυτές που αποτελούνε την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της πόλης μας. Συνεργασία με τις οργανώσεις τους, ώστε οι ίδιοι να μας πούνε τους τρόπους (π.χ. περίοδοι προβολής – happenings ανά κλάδο). Εκτός από τις παραπάνω ευνοϊκές ρυθμίσεις (βλ. απαντήσεις 5, 7), προσβλέπουμε σε ενεργό συμμετοχή τους στην Επιτροπή Ανάπτυξης του Δήμου με στόχο την προώθηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, ανάπτυξης και προώθησης του τόπου και προώθηση της Επιχειρηματικότητας και της ευαισθησίας στην υιοθέτηση της Κοινωνικής Πολιτικής από επιχειρήσεις του τόπου. Όποιος λειτουργεί με γνώμονα την αισθητική της πόλης, τις άριστες υπηρεσίες την Συμμετοχή σε αυτό που λέμε Αισθητικό κεφάλαιο της πόλης, ο Δήμος θα τον προωθεί με ό,τι μέσο διαθέτει, διότι θα είναι προς όφελος της πόλης. Ο Δήμος θα πρέπει να έχει ένα παρατηρητήριο των επιχειρήσεων της πόλης που θα κρίνει και θα αξιολογεί την εικόνα των επαγγελματιών σε σχέση με την συμπεριφορά της απέναντι στα κοινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: