ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ ΣΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ,ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Από: Γιώργος Πετρίδης – Κοινωνία Πολιτών
Προς: Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης
Θέμα: Απαντήσεις σε ερωτήματα σας.

Αγαπητοί φίλοι επαγγελματίες,
Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότητα να απαντήσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα που σας αφορούν. Ερωτήματα, που εσείς οι ίδιοι, που γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε τα προβλήματα του κλάδου σας, αξιολογήσατε ως σημαντικότερα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι οι παρακάτω απαντήσεις, αποτελούν και δεσμεύσεις. Ωστόσο η κεφαλαιώδης δέσμευσή μας, είναι η εξής και αφορά οριζόντια ολόκληρη την τοπική Κοινωνία:
Τίποτα δεν θα αποφασίζουμε για σας, χωρίς εσάς.-

1. Πρόθεση μας είναι να παραμείνουν τα δημοτικά τέλη στα σημερινά επίπεδα.

2. Οι όποιες παρεμβάσεις στα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς αφορούν πλέον αποκλειστικά τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Ξεκινάμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους επαγγελματίες, ξεπερνώντας λογικές «έτοιμων αποφάσεων, δήθεν μελετών και δήθεν χρηματοδοτήσεων», για το μέλλον της Δημοτικής αγοράς. Οι δυνατότητες φύλαξης ορίζονται από το υφιστάμενο προσωπικό και το ωράριο θα τηρείται στα πλαίσια της νομιμότητας.


3. Κατ’ αρχήν διαχωρίζουμε το νόμιμο υπαίθριο εμπόριο, από το παραεμπόριο, το οποίο κάποιες φορές δεν είναι καν υπαίθριο. Σε ότι αφορά γενικά κάθε παρασιτική επαγγελματική και εμπορική δραστηριότητα, θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος, οι οποίες με την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση επεκτείνονται.

4. Η τουριστική ανάπτυξη, αποτελεί για μας πρώτιστη επιλογή και αιχμή του δόρατος για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της περιοχής μας. Προχωράμε άμεσα στην κατάρτιση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, για την δημιουργία όρων και υποδομών προσέλκυσης ειδικού – και όχι μόνον- τουρισμού στο νέο Δήμο Κομοτηνής, αξιοποιώντας τις προοπτικές που ανοίγονται με την διεύρυνση του Δήμου στις παραλιακές περιοχές. Στόχος μας η θέσπιση ενός τουριστικού brand name, ικανού να εκτινάξει τις αναπτυξιακές και οικονομικές δυνατότητες της περιοχής, με προφανές όφελος για το σύνολο της αγοράς.


5. Για τις επιχειρήσεις νέων αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, αποδεχόμαστε την πρόταση. Για τις υπόλοιπες νέες επιχειρήσεις, προτείνουμε την διασύνδεση των όποιων ευνοϊκών ρυθμίσεων, με χαρακτηριστικά όπως η καινοτομία, οι θέσεις εργασίας, αλλά και όποια άλλα κριτήρια προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο που θα επιδιώξουμε με τη Ομοσπονδία και του λοιπούς επαγγελματικούς φορείς. Σε καμιά περίπτωση όμως τα ευνοϊκά μέτρα δεν θα θίξουν την αρχή του υγιούς ανταγωνισμού, κάτι που άλλωστε είμαστε βέβαιοι ότι είναι και δική σας αυτονόητη θέση.

6. Προβλέπουμε τη σύσταση ειδικής μικτής δομής του Δήμου και των επαγγελματικών οργανώσεων, για τη λειτουργία ειδικού φορέα ενημέρωσης, υποστήριξης και διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών ζητημάτων των επαγγελματιών. Παράλληλα θα αξιοποιήσουμε άμεσα τις νέες δομές που προβλέπονται από τον « Καλλικράτη» και έχουν άμεση σχέση με τους επαγγελματίες. Ιδιαίτερο βάρος θα δώσουμε στη σύσταση και την υποστήριξη του νέου θεσμού του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» ο οποίος μεταξύ άλλων θα επιλαμβάνεται των καταγγελιών για κακοδιοίκηση των αρμοδίων υπηρεσιακών οργάνων.


7. Η πρόταση της Ομοσπονδίας, μας βρίσκει σύμφωνους, στο βαθμό που δεν προσκρούει στο νόμο.

8. Ειδικό κριτήριο εντοπιότητας στους διαγωνισμούς και στις δημοπρασίες, θα κατέπιπτε ως παράνομο. Ωστόσο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δίνει πολλές δυνατότητες ενίσχυσης της ντόπιας αγοράς, εκτός διαδικασιών διαγωνισμών και δημοπρασιών, εφόσον φυσικά υπάρχει ανάλογη πολιτική βούληση. Εμείς στο σημείο αυτό, διαφοροποιούμαστε κάθετα από πρακτικές της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου, η οποία σε προμήθειες εκτός διαγωνισμών και δημοπρασιών συχνά επέλεγε ξένους προμηθευτές (καθαριστικά από Βόλο, έπιπλα από Ξάνθη κ.λ.π). Επίσης, είμαστε απέναντι σε λογικές διαχωρισμού των επαγγελματιών της πόλης σε «δικούς μας» και «άλλους». Στην προσπάθεια μας για τη στήριξη των επαγγελματιών -πάντα στα πλαίσια του νόμου- , θα ορίσουμε εκπροσώπους του κλάδου σας σε όλες τις σχετικές επιτροπές του Δήμου και των νομικών του προσώπων, διασφαλίζοντας παράλληλα και την διαφάνεια των σχετικών διαδικασιών.

9. Συμφωνούμε με την πρόταση της δωρεάν προβολής στην ιστοσελίδα του Δήμου, για τις ντόπιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Επίσης, στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι η ενεργοποίηση και αξιοποίηση υφιστάμενων δομών του Δήμου, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν από ελάχιστο έως μηδενικό έργο. Δομές όπως, το «Παρατηρητήριο Κοινωνικοοικονομικών Μεγεθών και Αστικών Δεικτών ΗΑΒΙΤΑΤ» και το «Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης» πρέπει επιτέλους να επιτελέσουν το σκοπό τους και για μας αυτό αποτελεί δέσμευση. Επίσης, η νέα Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου, θα ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά και με ζητήματα που αφορούν στην προβολή και ανάδειξη του ντόπιου επαγγελματικού δυναμικού. Στην κοινή προσπάθεια μας για την προβολή του δυναμικού αυτού, σημαντικό ρόλο θα παίξει η συνδρομή του Δήμου στις διαδικασίες του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας. Αξιοποίηση της ετήσιας εμπορικής έκθεσης, με την λειτουργία δημοτικού περιπτέρου ανάδειξης τοπικών προϊόντων. Συμμετοχή του Δήμου και σε άλλες εκθέσεις με ανάλογο περιεχόμενο.

10. Ενεργοποιούμε άμεσα την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματικοί και εμπορικοί φορείς. Εμπλουτίζουμε τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, με εκπροσώπους των επαγγελματιών. Έτσι εξασφαλίζουμε και αξιοποιούμε την συμμετοχή του επαγγελματικού κόσμου της Κομοτηνής, σε ένα δίκτυο κέντρων σχεδιασμού και διαμόρφωσης πολιτικών για την Ανάπτυξη του νέου Δήμου Κομοτηνής.

Με τιμή,
Γιώργος Πετρίδης
Επικεφαλής του συνδυασμού
«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: