ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΣΑΚΗ ΣΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ,ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Κομοτηνή, 31 Οκτωβρίου 2010
ΑΠΟ: ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΤΣΑΚΗ
ΠΡΟΣ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία σας να αποστείλετε τη συγκεκριμένη επιστολή με τις καίριες ερωτήσεις και τις προτάσεις σας προς τους υποψηφίους Δημάρχους Κομοτηνής.
Ειδικά σε αυτές τις δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λόγο και ρόλο προασπίζοντας τα δικαιώματα και μεριμνώντας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη τους.
Για πολλά από τα ζητήματα που θέτετε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη Δημοτική μας Αρχή την περίοδο 2007- 2010, ενώ κάποιες από τις προτάσεις σας, με χαρά διαπιστώνω ότι συμπίπτουν ή καλύπτονται από προγραμματικές μας θέσεις, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο φυλλάδιο απολογισμού και προγράμματος του συνδυασμού μας.
Συγκεκριμένα επί των ερωτήσεών σας, αναφέρουμε τα κάτωθι:
1. Δημοτικά Τέλη:
Ήδη από το 2008, απαλλάξαμε από τα δημοτικά τέλη τους νέους επιχειρηματίες έως 29 ετών που η επιχείρηση τους εδρεύει στο Δήμο μας, ενώ παράλληλα δεν έχουμε προβεί σε καμία αύξηση των δημοτικών τελών γενικότερα. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να διατηρούμε σταθερά τα δημοτικά τέλη παράλληλα με τις απαλλαγές και τα ωφελήματα που παρέχουμε σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού και φυσικά αυτή η δημοτική πολιτική επεκτείνεται και για τους νέους συνδημότες μας από τους σημερινούς Δήμους Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου.

2. Καταστήματα που ενοικιάζει ο Δήμος (Δημοτική Αγορά, ανακαίνιση, φύλαξη, τήρηση ωραρίου)
Αρχικά πέραν της μερικής ανακατασκευής και του καλλωπισμού που πραγματοποιήσαμε το 2009 - όπως γνωρίζετε - υπήρξε εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους χρήστες των καταστημάτων με στόχο τη καταγραφή των αιτημάτων τους σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας κ.λπ. Ο λόγος για τον οποίο δεν προχωρήσαμε σε εκτεταμένη ανακατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς είναι ότι προωθούμε την κατασκευή νέου σύγχρονου κτιρίου το οποίο θα διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης. Υπάρχουν ήδη οι σχετικές μελέτες, ενώ η χρηματοδότηση της ανακατασκευής είναι εξασφαλισμένη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Για τη φύλαξη του χώρου εντείνουμε τις περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας, παρότι η πρόσληψη προσωπικού ειδικά εντεταλμένου για τη φύλαξη της Δημοτικής Αγοράς δεν εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ που είναι και ο μόνος αρμόδιος φορέας για προσλήψεις προσωπικού, ενώ σχετικά με την τήρηση του ωραρίου δεσμευόμαστε ότι θα τηρηθεί στο απόλυτο η νομιμότητα.

3. Παραεμπόριο
Αποτελεί προτεραιότητά μας η επιτυχής καταπολέμηση του παραεμπορίου. Από τη σύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας καταβάλαμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις προσπάθειες αυτές σκοπεύουμε να εντείνουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα αυτή τη μάστιγα για την τοπική μας οικονομία, μέσω συχνών περιπολιών και ελέγχω από τη Δημοτική μας Αστυνομία, καθώς και μέσω κοινών επιχειρήσεων με την Ελληνική Αστυνομία (σύσταση μεικτών συνεργείων ελέγχου) για την απομάκρυνση των παράνομων μικροπωλητών. Παράλληλα μετά την εκχώρηση των σχετικών αρμοδιοτήτων από τις ΝΑ στους Δήμους περί λιανικού εμπορίου δυνάμεθα να ελέγξουμε πλήρως και τις θέσεις στην υπαίθρια αγορά, αλλά και εν γένει το υπαίθριο εμπόριο και κατά συνέπεια το παραεμπόριο.

4. Τουριστική Ανάπτυξη
Η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να ειδωθεί μέσα από μια δέσμη μέτρων οικονομικής και τοπικής ανάπτυξης η οποία θα αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τοπικής μας κοινωνίας και αγοράς. Προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής, φυσικό περιβάλλον, πανεπιστημιακή κοινότητα, τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, πολυπολιτισμική ταυτότητα και κυρίως το κτίσιμο της «ταυτότητας» του Δήμου και της τοπικής μας κοινωνίας συνιστούν άξονες ανάπτυξης και τουριστικής προβολής. Φυσικά όλα αυτά απαιτούν την ολοκλήρωση οδικών και μεταφορικών υποδομών που διευκολύνουν την μετακίνηση, την προώθηση και την επισκεψιμότητα.

Την περίοδο 2007-2010 έγιναν τα πρώτα βήματα. Αρχικά επιτύχαμε την έγκριση σύναψης χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 15.000.000€ όντας ένας από τους 4 Δήμους στην Ελλάδα που κρίθηκαν θετικά. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την οικονομική και διαχειριστική επάρκεια του Δήμου και απλώνει ένα δίχτυ ασφάλειας και επενδυτικής ικανότητας ανεξάρτητα από την οικονομική ευμάρεια του ελληνικού κράτους, ώστε εάν η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ή μειωθεί να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις της περιόδου 2011-2014. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι αξιοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα επιχορηγήσεων από την Ε.Ε. και όταν και εάν υπάρξουν ανάλογες χρηματοδοτικές γραμμές όπως του URBAN έχουμε την ετοιμότητα να τα διεκδικήσουμε.

Παράλληλα για την Τουριστική Ανάπτυξη, πραγματοποιήσαμε την εκστρατεία «ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ» προβάλλοντας το Δήμο μας ως τουριστικό προορισμό σε περιφερειακά αεροδρόμια, σε ηλεκτρονικές πύλες και ψηφιακά μέσα. Ταυτόχρονα, με τη σύσταση της πολιτιστικής διαδρομής που συνδέει τα Μουσεία και τα αξιοθέατα του Δήμου μας, με το τρενάκι που καλύπτει τη διαδρομή, τα καρτ ποστάλ, το χάρτη της πόλης που διατίθεται δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες, προβάλαμε την Κομοτηνή εκτός των συνόρων της και ενισχύσαμε την ταυτότητά της εντός αυτών.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2007 κινηθήκαμε με γνώμονα τη λογική ότι η Καθαριότητα είναι Πολιτισμός, που ήταν εκτός των άλλων η βάση για την Ανάπτυξη. Γι’ αυτό η καθαριότητα στην πόλη και τους οικισμούς μας αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα μας για την περίοδο 2007- 2010.
Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού καθαριότητας του Δήμου μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε το 2009. Προμηθευτήκαμε ένα πλυστικό μηχάνημα κάδων, 7 απορριμματοφόρα, ένα γερανοφόρο φορτηγό, ένα αυτοκινούμενο σάρωθρο (σκούπα), 3 μηχανοκίνητα σάρωθρα και 3 εποπτικά οχήματα ανανεώνοντας ριζικά την υποδομή και βελτιώνοντας άμεσα τα αποτελέσματα της καθημερινής απόδοσης της υπηρεσίας.

Παρά τη σημαντική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στη Διεύθυνση Καθαριότητας εφαρμόζοντας ένα νέο πρόγραμμα λειτουργίας επιτύχαμε την καλύτερη απόδοση της υπηρεσίας σε καθημερινή βάση όσον αφορά την αποκομιδή. Επίσης αξιοποιώντας το νέο εξοπλισμό και τις δυνατότητες ενημέρωσης από τη νεοσύστατη Δημοτική Αστυνομία ξεκινήσαμε την πλύση και απολύμανση των δρόμων και των πεζοδρομίων τις απογευματινές ώρες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τοποθετήσαμε σε πιλοτικό στάδιο συστήματα βυθιζόμενων κάδων στον πεζόδρομο της Μ.Μ. Βασιλείου και στην Οδό Ορφέως με στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης από τα απορρίμματα των καταστημάτων εστίασης.

Εντατικοποιήσαμε και βελτιώσαμε τις υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη και τους οικισμούς με οργανωμένες επιχειρήσεις απομάκρυνσης μπαζών και απορριμμάτων, αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, συστηματικός καθαρισμός πλατειών, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και κοινοχρήστων χώρων πρασίνου.

Θέσαμε σε διαβούλευση μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου το νέο κανονισμό καθαριότητας, ο οποίος ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχει τεθεί σε εφαρμογή και υλοποιήσαμε ένα ευρύ πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο της απόθεσης απορριμμάτων εκτός των κάδων ή της μετακίνησης των κάδων από τη θέση τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού τοποθετήθηκαν αυτοκόλλητα με έξυπνα μηνύματα πάνω στους κάδους, ενώ ο Δήμαρχος μας, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης αξιοποίησαν τα Μ.Μ.Ε. για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε αυτό το ζήτημα.
Και συνεχίζουμε: από την 1η Ιανουαρίου του 2010 προχωρούμε στην οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των τριών Δήμων μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2011, προκειμένου στη βάση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος για όλες τις Τοπικές Κοινότητες να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλη την έκταση του Δήμου από το κέντρο της πόλης μέχρι τον μικρότερο οικισμό. Σχεδιάζουμε τη σταδιακή ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων οχημάτων που διαθέτουν οι σημερινοί τρεις Δήμοι, ενώ προχωρούμε στην προμήθεια νέων κάδων και σαρώθρων καθαρισμού των δρόμων και γενικότερα στην απόκτηση εξοπλισμού που θα κριθεί απαραίτητος. Επεκτείνουμε την τοποθέτηση συστημάτων βυθιζόμενων κάδων σε κεντρικά σημεία της πόλης, καθώς και στο τουριστικό θέρετρο του Φαναρίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της συσσώρευσης απορριμμάτων από τα καταστήματα εστίασης. Σχεδιάζουμε την άμεση προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικών κάδων απορριμμάτων σε όλους τους οικισμούς και τις κοινότητες του νέου Δήμου ανάλογα με ό,τι πράξαμε στην πόλη της Κομοτηνής.

Επίσης προχωρούμε στο συντονισμό των διοργανώσεων όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με τα Συμβούλια Τοπικών Κοινοτήτων και τους συλλόγους, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες καθαριότητας όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του νέου Δήμου.

Αναλαμβάνουμε την παρακολούθηση του Προγράμματος «Καθαρές Ακτές – Καθαρές Θάλασσες» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του Δήμου από το νέο θεσμικό πλαίσιο και προγραμματίζουμε την απόκτηση ειδικού σαρώθρου για τον τακτικό καθαρισμό των ακτών του σημερινού Δήμου Αιγείρου και του Νέου Σιδηροχωρίου καθώς και του βυθού, με ταυτόχρονη αυστηρή επιτήρηση σε συνεργασία με εθελοντικές και περιβαλλοντικές ομάδες.

Προωθούμε την ανάδειξη του νέου μας Δήμου ως εθνική περιοχή της πράσινης οικονομίας, της υψηλής τεχνολογίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας με κεντρικό στόχο την ίδρυση ενός Εθνικού Πάρκου Εκπαίδευσης & Επιχειρηματικότητας της Πράσινης Οικονομίας, πρόταση που έχουμε ήδη καταθέσει και προς τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο της Έκθεσης ΘΡΑΚΗ 2010.

Εκπονούμε σχετική μελέτη και εφαρμόζουμε ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα άμβλυνσης απειλών και εκμετάλλευσης ευκαιριών από την διάνοιξη του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού, που συνδέει την Κομοτηνή με τη βαλκανική ενδοχώρα.

Με στόχο την βελτίωση του κέντρου αλλά και της περιφέρειας της πόλης έχουμε ξεκινήσει και αναμένουμε την τελική έγκριση της οριστικής μελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί με τα Σχέδια Αστικής Ανάπλασης ύψους 4.500.000€ μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ συμμετέχουμε όπου απαιτείται, στην ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου μετά τις απαιτούμενες εγκρίσεις, ώστε σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να διαμορφώσουμε το Ιστορικό Κέντρο της Κομοτηνής σε πόλο τουριστικής έλξης.

Προχωρούμε στην τουριστική αξιοποίηση του περιαστικού δάσους Νυμφαίας με τη δημιουργία νέων περιπατητικών μονοπατιών και ανακαίνιση των κατασκευών του Δασαρχείου. Συνεργαζόμαστε με τον ορειβατικό σύλλογο, τον ιππικό σύλλογο και τον μοτοσυκλετιστικό όμιλο Κομοτηνής για την ψηφιακή καταγραφή και οριοθέτηση διαδρομών και την ανάδειξη των εγκαταλελειμμένων Μονών στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, ώστε να προσελκύσουμε και πανελλήνιες σχετικές εκδηλώσεις. Σχεδιάζουμε την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων του LEADER για την κατασκευή ορεινών ξενώνων για κυνηγετικό τουρισμό, καθώς και κέντρων εκτροφής θηραμάτων.

Τέλος προχωρούμε σε κατασκευή πίστας καρτ και μότο κρος σε δημοτική έκταση απέναντι από τη Σχολή Αστυνομίας.


5. Νέες Επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στο Δήμο μας
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τόπο μας. Ενισχύσαμε την νεανική επιχειρηματικότητα με την απαλλαγή ανταποδοτικών τελών για όλους τους νέους επιχειρηματίες ως 29 ετών, ενώ παραχωρήσαμε δωρεάν χώρο στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για τη δημιουργία Θυρίδας Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

Σε ότι αφορά τις Νέες Επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στο Δήμο μας, προκειμένου να παρέχουμε κίνητρα επενδύσεων, στη σχετική διαβούλευση που θα πραγματοποιήσουμε θα προτείνουμε, μετά από αναλογιστική μελέτη, έως και την πλήρη απαλλαγή τους από ανταποδοτικά τέλη για τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας τους κλιμακωτά και σε συνάρτηση με τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούν π.χ. από 1 έως 10 κ.λπ.

6. Αντιμετώπιση γραφειοκρατίας και μη συνετοί υπάλληλοι.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι χρονίζουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες δυσχεραίνουν την επιχειρηματικότητα και μετριάζουν τη διάθεση επαγγελματιών για επενδύσεις.

Στην προσπάθεια που καταβάλλαμε για την απλούστευση και επιτάχυνση τέτοιων διαδικασιών, ολοκληρώσαμε τη διοικητική ανασυγκρότηση του Δήμου. Μεταρρυθμίσαμε τον Οργανισμό του Δήμου και από 3 διευθύνσεις παρουσιάζουμε ένα Δήμο με 7 διευθύνσεις που σημαίνει καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Πιστοποιήσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ και πήραμε βεβαιώσεις Διαχειριστικής Επάρκειας.
Ολοκληρώσαμε, μεταξύ των 15 πρώτων δήμων σε όλη τη χώρα, τη μετατροπή όλων των Νομικών Προσώπων σύμφωνα με το νέο Νόμο.

Για τη γρηγορότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη θέσαμε σε λειτουργία την Ηλεκτρονική Πύλη Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Κομοτηνής, καθώς και τη Γραμμή Επικοινωνίας, ένα τηλεφωνικό αριθμό έναντι των δεκάδων διαφορετικών που υπήρχαν καθώς και σύστημα αποθήκης στην κεντρική αποθήκη του Δήμου με αποτέλεσμα να μειώσουμε τις ανάλογες δαπάνες κατά χιλιάδες ευρώ.

Καθιερώσαμε την κοινωνική διαβούλευση ως απαραίτητο βήμα πριν από την πολιτική απόφαση, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία, αλλά και με συναντήσεις εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους και με την οργάνωση ανοιχτών συναντήσεων διαβούλευσης, όπως συνέβη με τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, την κυκλοφοριακή μελέτη, την Αστική Αναγέννηση κ.λπ.. Κάναμε πράξη το διάλογο και τη συναπόφαση και φυσικά την αξιολόγηση και τη λογοδοσία αναγνωρίζοντας τις παραλείψεις όπου υπήρχαν και διορθώνοντας τα λάθη.

Εδραιώσαμε διαδικασίες διαφάνειας πρωτοποριακές για όλη τη χώρα. Με την ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών για τη διαχείριση των νομικών προσώπων και του Δήμου και με ελέγχους ορκωτών λογιστών. Με τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημαρχιακής Επιτροπής και των Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων του Δήμου στην ιστοσελίδα του Δήμου και φυσικά κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας, επιτύχαμε κάθε ευρώ που δαπανάται να μπορεί να ελέγχεται από το δημότη.

Πρωτοπορήσαμε επίσης στο θέμα της διαφάνειας καθώς πρώτοι στην Ελλάδα, ως Δημοτική Αρχή αναρτήσαμε στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Δήμου τα Πόθεν Έσχες, παράδειγμα που δυστυχώς δεν ακολούθησε η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δεν σταματάμε όμως εδώ, σχεδιάζουμε:
• την ενίσχυση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο και αποτελεί αποφασιστικό και εισηγητικό όργανο σε θέματα ποιότητας ζωής, χωροταξίας, πολεοδομίας, προστασίας του περιβάλλοντος και εξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρίες.
• την ενίσχυση της Επιτροπής Οικονομικών, που επίσης προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο ως όργανο παρακολούθησης και ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας του δήμου.
• τη συνεπή λειτουργία και την ανάθεση καθοριστικού ρόλου στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία θα έχει τον ανώτατο δυνατό αριθμό μελών που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο (50 μέλη). Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχουν οι εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι, καθώς και οι τοπικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών.
• την ενδυνάμωση του υπό σύσταση θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ο οποίος δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των Υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του, και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόσωπο που θα προτείνουμε ως δημοτική πλειοψηφία για το ρόλο του συμπαραστάτη του Δημότη εξαιτίας του διττού χαρακτήρα της θέσης: α) του συμπαραστάτη του δημότη και β) του αδέκαστου ελεγκτή των δημοτικών υπηρεσιών και των συλλογικών οργάνων.

Επίσης σας σημειώνω ότι όπως ακριβώς πρώτος δήμος στη χώρα δημοσιεύουμε όλες τις αποφάσεις δημαρχιακής επιτροπής και διοικητικών συμβουλίων στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, όπου δημοσιεύεται και το «πόθεν έσχες» των αιρετών συμβούλων, από την 1η Ιανουαρίου θα αναμεταδίδονται οι συνεδριάσεις όλων των συλλογικών οργάνων ώστε να υπάρξει «ανοικτή» διακυβέρνηση και ενίσχυση της συμμετοχής των συμπολιτών μας.

Επεκτείνουμε τη λειτουργία του κινητού ΚΕΠ σε όλους τους νέους οικισμούς του Νέου Δήμου Κομοτηνής. Προωθούμε τη λειτουργική διασύνδεση των Κ.Ε.Π. Κομοτηνής, Αιγείρου, Ν. Σιδηροχωρίου καθώς και του κινητού Κ.Ε.Π. για την άριστη εξυπηρέτηση του δημότη. Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι, μία φορά ανά δεκαήμερο θα βρισκόμαστε για υποδοχή κοινού και φορέων σε Αίγειρο και Σιδηροχώρι. Καθιερώνουμε την ώρα του Δημάρχου όπου σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντί του ετήσιου απολογισμού που προβλέπει το ανταποδοτικό πλαίσιο, θα γίνεται απολογισμός τριμήνου.
Τέλος, επεκτείνουμε την υφιστάμενη ψηφιακή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Κομοτηνής και στο Νέο Δήμο.

7. Νόμιμοι χώροι διαφημιστικών πλαισίων του Δήμου.
Συμφωνούμε απόλυτα με την πρότασή σας για 50% έκπτωση στο τιμολόγιο των τοπικών επιχειρήσεων.

8. Δημοπρασίες και διαγωνισμοί του Δήμου
Δυστυχώς η πρόταση που καταθέτετε για κριτήριο εντοπιότητας σε διαγωνιστικές διαδικασίες για αναλήψεις έργων δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί καθώς δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο και κάτι τέτοιο θα καθιστούσε οποιονδήποτε διαγωνισμό άκυρο μέσω πιθανών ενστάσεων. Όπου υπήρχε η σχετική δυνατότητα (π.χ. διαγωνισμοί ΑΣΕΠ), η Δημοτική Αρχή εφάρμοσε το κριτήριο της εντοπιότητας. Πέραν τούτου, ασφαλώς και επιθυμία μας είναι η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων αλλά παράλληλα πάγια θέση μας είναι ότι θα χρησιμοποιούμε και εταιρίες εκτός Κομοτηνής, ακόμα και εταιρίες του εξωτερικού, εφόσον κρίνουμε ότι για συγκεκριμένες δράσεις είναι οι μόνες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και φυσικά εφόσον αυτές οι δράσεις και τα έργα αποβλέπουν και συνεισφέρουν στην τοπική ανάπτυξη.

Παρά ταύτα δεσμεύομαι σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων να συμμετέχει εκπρόσωπος σας ώστε να διασφαλίζεται με τη συμμετοχή του η προστιθέμενη αξία προς τις τοπικές επιχειρήσεις.

9. Οικονομική Ανάπτυξη
Κατ’ αρχήν όσον αφορά αυτά τα οποία αναφέρετε, πιστεύω ότι έχετε διαπιστώσει και οι ίδιοι, πως κατά τη θητεία μας η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο.
Ένας Δήμος που πριν τέσσερα χρόνια χρωστούσε σχεδόν σε κάθε τοπική επιχείρηση, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο αποπληρωμής, έφτασε παρά τις όποιες αντιξοότητες και μειώσεις των κρατικών του εσόδων να εξοφλήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών του προς τις τοπικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, όλοι οι προμηθευτές του Δήμου γνωρίζουν πλέον ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν τα λεφτά τους και πως με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρώνονται.

Σχετικά με την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου, υιοθετούμε την πρόταση σας για διαμόρφωση ειδικής ενότητας στην οποία θα προβάλλονται δωρεάν οι τοπικές επιχειρήσεις.

Άλλωστε έχουμε υλοποιήσει αντίστοιχες Δημοτικές Πολιτικές ενεργητικών δράσεων για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας, όπως για παράδειγμα με την εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης με το σύνθημα «ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΩ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΓΟΡΑΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ».

Παράλληλα, σχετικά με την ενίσχυση των Σωματείων για διοργάνωση πανελλήνιων κλαδικών Συνεδρίων, είναι αυτονόητο ότι θα στεκόμαστε αρωγοί τέτοιων προσπαθειών όπως φυσικά κάναμε και κατά την παρούσα τετραετία με τη συμμετοχή αντίστοιχα σε Εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με στόχο την προβολή της Κομοτηνής και των τοπικών προϊόντων (μάλιστα το περίπτερό μας στην Έκθεση Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός απέσπασε βραβείο από τους διοργανωτές).

Επιπρόσθετα, σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας αξίζει να αναφέρουμε και πάλι την επίτευξη έγκρισης σύναψης χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 15.000.000€ ώστε εάν η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ή μειωθεί να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις της περιόδου 2011-2014.

Επίσης συστήσαμε την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία «Κ. Καραθεοδωρή», η οποία διαδέχθηκε τη ΔΕΑΚΟ. Η νέα επιχείρηση έχει ως αρμοδιότητες το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την συμμετοχή ή την συμβουλευτική παροχή υπηρεσιών αναπτυξιακών πολιτικών και δράσεων με προτεραιότητα το Δήμο Κομοτηνής, τις άλλες επιχειρήσεις και τα νομικά του πρόσωπα καθώς και τους όμορους Δήμους. Είναι το εργαλείο ανάπτυξης και συμβουλευτικής που απέκτησε το ρόλο στρατηγικού μάνατζερ για το Δήμο Κομοτηνής αλλά και τους τρεις συμμετέχοντες εταίρους Δήμους Ιάσμου, Μαρώνειας και Νέου Σιδηροχωρίου και τις δράσεις τους.
Επιπλέον συστήσαμε το Παρατηρητήριο Κοινωνικοοικονομικών Μεγεθών και Αστικών Δεικτών HABITAT με στόχο την τεχνογνωσία όσον αφορά στις δομικές και λειτουργικές παραμέτρους της πόλης της Κομοτηνής, για την αποτελεσματική στήριξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την τεκμηρίωση κάθε τύπου αναπτυξιακής παρέμβασης στην πόλη, ενώ για την ενίσχυση της απασχόλησης, ιδρύσαμε το Γραφείο Τοπικής Απασχόλησης στο πλαίσιο των Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης.

Και συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση:
Για την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης ανακατασκευάζουμε τη Δημοτική Αγορά, ενώ παράλληλα κατασκευάζουμε δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης στην Αγορά, καθώς και χώρο δίπλα στη Νομαρχία, ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα της στάθμευσης (για αμφότερα τα έργα υπάρχει η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
Διεκδικούμε μέσα από το Πρόγραμμα «Αλιεία» την αναβάθμιση των υποδομών του αλιευτικού καταφυγίου του Φαναρίου αξιοποιώντας τα έργα του σημερινού Δήμου Αιγείρου προκειμένου να αναδειχθεί σε πλήρες και σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο και σε πόλο οικονομικής ανάπτυξης.

Αναλαμβάνουμε τη λειτουργία του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης από τη Νομαρχία Ροδόπης και προχωρούμε στην ανεύρεση δυνατοτήτων αξιοποίησης του υπάρχοντος γεωθερμικού πεδίου της Ροδόπης, δίνοντας με αυτό τον τρόπο νέες δυνατότητες γεωργικής εκμετάλλευσης.

Σχεδιάζουμε μέσα από κοινωνική διαβούλευση και υλοποιούμε ένα ευρύτατο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αφορά τη μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής τοπικής σημασίας, που αφορούν τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Μέσω της ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΑΕ και αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο, προωθούμε την έρευνα και τη μελέτη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε συνεργασία με σχετικά ιδρύματα έρευνας. Γι’ αυτό το σκοπό σχεδιάζουμε την προμήθεια εξοπλισμού, καθώς και την αξιοποίηση του Γεωλογικού Εργαστηρίου του σημερινού Δήμου Αιγείρου.

Αξιοποιώντας τη ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΑΕ προχωρούμε στην ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού για βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής και οργάνωσης των εκμεταλλεύσεων, στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων καλλιέργειας, στην καλύτερη οργάνωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης.

Παράλληλα καθιερώνουμε σήμα Τοπικών Αγροτικών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων (ΤΑΚΠ) και προωθούμε τη σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης.
Τέλος προωθούμε με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, του κοινωνικού και κρατικού τομέα τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου πλησίον της πόλης της Κομοτηνής με παράλληλη αξιοποίηση χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων της πράσινης οικονομίας, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της ενίσχυσης παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων.

10. Αξιοποίηση επαγγελματιών του Δήμου Κομοτηνής.
Στην προσπάθεια για ανάπτυξη του τόπου φυσικά και οι τοπικοί επαγγελματίες αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Η αξιοποίηση τους είναι επιβεβλημένη και αυτονόητη από όποια θέση και αν κατέχουν. Είτε ως αιρετοί, είτε ως ενεργοί πολίτες που εκπροσωπούν τον κλάδο τους, θα έχουν παρουσία στα θεσμικά όργανα του Δήμου και ιδιαίτερα στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, ρόλο και λόγο στις διαδικασίες συναπόφασης και δημόσιας διαβούλευσης και οι απόψεις τους θα συνδιαμορφώνουν δημοτικές πολιτικές.

Επιτρέψτε μου να σας ζητήσω και εγώ από την πλευρά μου την ενεργό συνδρομή σας στην υλοποίηση δύο καινοτόμων δημοτικών πολιτικών που σχεδιάζουμε να υλοποιήσουμε την περίοδο 2011- 2014.

Α. Τη συμμετοχή όλων των μελών σας σε ένα «Δίκτυο Αλληλεγγύης Πολίτη», μέσω του οποίου θα παρέχεται εκπτωτική κάρτα σε όλους τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες - η πρόταση μας είναι με οικογενειακό εισόδημα 20.000€ ανάλογο τα απαλλαγής τροφείων που ο Δήμος από το 2009 έχει καθιερώσει - με στόχο την επέκταση του πλέγματος προστασίας και την ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης των μεμονωμένων εμπόρων.

Β. Τη συμμετοχή των μελών σας στις Δράσεις του Δημοτικού Προγράμματος - που στοχεύουμε μετά από διαβούλευσης μαζί σας να συντάξουμε - της «Πράσινης Επιχείρησης», την εφαρμογή δηλαδή μιας δέσμης μέτρων για την Πράσινη Οικονομία, με ανάληψη μέρους του κόστους από το Δήμο.

Εν κατακλείδι με τεκμήριο το έργο μας κατά την περίοδο 2007 -2010, εγγυόμαστε ότι θα στηρίξουμε έμπρακτα και έντονα τις τοπικές επιχειρήσεις και τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην τοπική ανάπτυξη.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε ζήτημα του κλάδου και προσβλέπουμε στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας, του ουσιαστικού και ειλικρινή διαλόγου με στόχο την εν γένει ανάπτυξη του τόπου μας.
Με εκτίμηση,

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΣΑΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: